آخرین خبرها

مسمومیت

مسمومیت

معمولاً نگه‌داری و آماده‌سازی نامناسب مواد غذایی علت شایع مسمومیت غذایی می‌باشد. باکتری‌ها علت شایع مسمومیت غذایی هستند. در سال ۲۰۰۰ نسبت باکتری‌های ایجاد کننده مسمومیت به صورت زیر بود. کمپیوباکتر ژژونی، حدود ۷۷.۰۳ درصد، سالمونلا، ۲۰.۹ درصد و اشریشیا کولی، ۱.۴ درصد و بقیه باکتری‌ها کمتر از نیم درصد گزاش شد.

14 7 1 11224524144810000 - مسمومیت

.مقدمه ای درمورد مسمومیت غذایی ذکر بفرمایید.
طی سال‌های اخیر وقوع مسمومیت‌ها و بیماری‌های میکروبی ناشی از غذا نه‌تنها در کشورهای در حال توسعه بلکه در کشورهای توسعه یافته نیز که از استانداردهای بهداشتی بالایی برخوردارهستند، به نحو چشمگیری افزایش یافته است.
این نوع مسمومیت‌ها از عمده بیماری‌های جوامع کشورهای مختلف جهان به‌شمار می‌رود. طبق مطالعات انجام شده، همه ساله بیش از هزار میلیون مورد اسهال حاد در بین بچه‌های زیر پنج سال در ممالک آفریقا، آسیا (به استثنای چین) و آمریکای لاتین اتفاق می‌افتد که به مرگ بیش از پنج میلیون نفر منجر می‌شود در حالی که موارد واقعی مسمومیت‌های غذایی ۱۰ تا ۱۰۰ برابر بیشتر از موارد  دیگرگزارش شده است.
بسیاری از میکروب‌ها در گذشته به عنوان عامل مسمومیت غذایی محسوب نمی‌شدند اما اخیراً تحت عنوان میکروب‌های بیماری‌زای پنهان یا نوظهور شناسایی شده‌اند، اهمیت این میکروب‌ها در ایجاد مسمومیت غذایی روز به روز بیشتر می‌شود بخصوص این‌که برخی از آنها قادرند تحت شرایط یخچالی و در محیط با اکسیژن کم زنده مانده و رشد کنند و برخی نیز حتی با تعداد اندک قادر به ایجاد بیماری هستند که این مورد زنگ خطری جدی برای سلامت مصرف کنندگان مواد غذایی است.

2.مسمومیت غذایی چیست ؟
مسمومیت غذایی، بیماری است که بر اثر خوردن غذاهایی که ارگانیسمهای مضری هستند به وجود می آید.این میکروب های مضر می توانند شامل باکتری،انگل و ویروس باشند.آنها اغلب در گوشت خام، مرغ و تخم مرغ یافت می شوند اما می توانند به هر نوع غذایی سرایت کنند.همچنین می توانند در غذایی که بیرون از یخچال مانده یا مدت زیادی قبل ازخوردن فریز شده باشد رشد کنند.گاهی مسمومیت غذایی به خاطر نَشستن دستان قبل از غذا اتفاق می افتد.اکثر اوقات، مسمومیت جزئی است و پس از چند روز از بین می رود.تنها کاری که می توانید بکنید این است که منتظر بمانید تا بدنتان از شر میکروبی که باعث بیماریتان شده خلاص شود.اما برخی از انواع مسمومیت ها ممکن است جدی باشد و نیاز به پزشک پیدا کنید .

3.دلایل مسمومیت غذایی کدامند؟
مصرف مواد غذایی فاسد یا آلوده، سبب ایجاد مسمومیت غذایی می شود. بیشترین مسمومیت ها بوسیله میکروب استافیلوککاس یا ای.کولی صورت می گیرد. مسمومیت می تواند بصورت فردی یا در صورت مصرف غذای آلوده بصورت جمعی، باشد. در مکانهای عمومی همچون بوفه مدارس، شرکتها، رستورانها و … احتمال مسمومیت بیشتر است، چرا که آنها مجبورند به دلیل حجم غذای زیاد یا مواد را بیرون از یخچال نگه دارند یا اینکه در حین تهیه آنها موارد بهداشتی را به درستی رعایت نکنند. بیشترین مسمومیت ها در اثر عدم پخت کامل مواد گوشتی، خرابی محصولات لبنی و بیرون ماندن غذاهایی همچون سالادها (الویه، سالاد کلم و.. )که در آنها از سس مایونز استفاده شده است، اتفاق می افتد. عوامل ایجاد مسمومیت وجود باکتریهایی چون  باسیلوس کراس، بوتولیسم، کامپی لوبکتر، کولرا، گازهای ای.کولی، لیستریا، استافیلوککاس،… ،قارچ سمی و مسمومیت ماهی می باشند.
بوتولیسم میکروبی است که در صورت تهیه نامناسب انواع کنسرو ها در آنها رشد کرده و در مواقعی نیز منجر به مرگ بیمار میشود.

4.چه کسانی درمعرض مسمومیت غذایی هستند؟
•    نوزادان و سالمندان بیشتر در معرض خطر مسمومیت قرار دارند
•    افرادیکه بیماری خاصّی دارند مثل بیماری مادرزادی یا دیابت
•    افرادیکه از سیستم ایمنی ضعیفی برخوردار هستند
•    افرادیکه بیشتر در حال سفر و رفت و آمدهای برون شهری هستند
•    خانمهای باردار و مادرانی که دوران شیردهی را می گذارنند باید بیشتر مراقب مسمومیت و مواد غذایی آلوده باشند.

5.علائم مسمومیت غذایی چیست؟
علائم بيماري به طور معمول، از چند دقيقه تا 48 ساعت (نسبت به نوع مسموميت) پس از مصرف غذاي سمي پديدار ميشود. اسهال، استفراغ و دل پيچه از علائم اصلي بيماري هستند. همچنين عفونت هاي سالمونلايي گاهي با تب و اسهال خوني همراه هستند. در مسموميت اسكومپرويد چند دقيقه پس از مصرف غذاي آلوده كهير آشكار ميشود. يكي از علائم شاخص بوتوليسم، استفراغ فرد مسموم است و علائم ديگرآن 12 تا 36 ساعت پس از مصرف غذا در سيستم عصبي نمايان ميشوند كه عبارتند از:
•    دوبيني (دوتايي ديدن اشياء)
•    اشكال در بلع
•    خشكي دهان
•    اشكال در تنفس
•    فلج شدن عضلات گوناگون بدن

6.پزشک چه آزمایشاتی جهت تشخیص عامل مسمومیت غذایی انجام می دهد؟
•    آزمایش خون
•    آزمایش به روی باقیمانده غذا
•    مدفوع
•    استفراغ

7.اقدام لازم جهت تشخیص و مداوای مسمومیت غذایی چیست؟
اوّلین اقدام جهت تشخیص و مداوای مسمومیت این است که پزشک از شما در مورد غذاهای مصرفی اخیر سوال می کند و سپس به کنترل و جبران آب از دست رفته ی بدن در اثر اسهال و استفراغ میرسد.

8.چگونه میکروبهای مضر وارد غذا می شوند ؟
میکروبها زمانی وارد غذا می شوند که :
* گوشت فرآوری شده  باشد:
طبیعی است که باکتری،در روده ی حیوانات سالم (که ما در غذا از آنها استفاده می کنیم ) وجود داشته باشد.گاهی باکتری با قسمتهایی از این حیواناتی که ما میخوریم مخلوط می شود.
*غذا خیس یا شسته شود:
اگر آب برای گند زدایی یا شستن میوه و سبزیجات استفاده شده باشد حاوی میکروبهایی از کود حیوانی و انسانی است که این موجودات ذره بینی می توانند وارد میوه و سبزیجات شوند.
* موقع آماده کردن:
وقتی فردی که دستانش به میکروب آلوده باشد ، به غذا دست بزند یا اگر غذا با غذاهای دیگری که دارای میکروب باشند تماس داشته باشد،میکروبها پخش میشوند . مثلاً اگر شما از یک تخته برای خرد کردن سبزی و گوشت استفاده می کنید،میکروب از گوشت خام می تواند وارد سبزی بشود.

9.چند نوع باکتری سبب مسمومیت غذایی می شوند؟
دو نوع باکتری می توانند سبب مسمومیت غذایی شود : استافیلوکوک و سالمونلا

10.مسمومیت غذایی با استافیلوکوک را شرح  دهید؟
درمسمومیت غذایی با استافیلوکوک بعد از 2 تا 6 ساعت پس از خوردن غذای حاوی میکروب استافیلوکوک ،نشانه های مسمومیت آشکار می شود که عبارتند از :
•    تهوع ، استفراغ و اسهال
•    شکم درد
•    سردرد
•    در مواردی شوک

11.نشانه های مسمومیت غذایی با سالمونلا را ذکر کنید؟
نشانه های مسمومیت غذایی با سالمونلا بعد از یک تا دو روز خود را نشان می دهندکه عبارتند از :
•    تهوع ، استفراغ و اسهال
•    شکم درد
•    سردرد
•    تب
•    در مواردی شوک

12.درصورتی که علل و درمان مسمومیت مشخص نشود، ازچه روشهایی استفاده می شود؟
•    سیگمیودوسکوپی:
وارد کردن لوله طبّی باریکی در روده از طریق مقعد برای تشخیص خونریزی وتورم داخلی
•    الکترومایوگرافی:
تست مقدار پالس های الکتریکی در عضلات جهت تشخیص بوتولیسم
•    تست مایع نخاعی در صورت وجود اختلالات عصبی

13.چه مراقبت هایی برای درمان مسمومیت غذایی لازم است؟
•    حتّی المقدور تا وقتی که اسهال شما برطرف نشده است از خوردن مواد دیرهضم و لبنی پرهیز کنید. ( در این حالت سیستم گوارشی قادر به تجزیه ی قند لاکتور موجود در مواد لبنی نیست.)
•    خوردن مایعات (برای جبران آب ازدست رفته در اثر اسهال واستفراغ)
•    در مورد کودکان سریعاً محلول ا.آر.اس ( ORS ) را از داروخانه تهیه و مصرف کنید (تأمین کننده آب و نمک و مواد قندی)
•    در صورت عدم قبول مایعات توسط سیستم گوارشی، به پزشک مراجعه تا از طریق سرم، مواد قندی و مایعات از دست رفته تامین شود.

14.نحوه ی برخورد با فرد دچار مسمومیت غذایی به چه صورت می باشد؟
نحوه برخورد با فرد دچار مسمومیت غذایی به صورت زیر است :
•    مقادیر زیادی آب به فرد مسموم بدهید تا بخورد
•    همینکه معده فرد مسموم آرام شد ( بعد از چند ساعت ) می توانید به او بیسکویت یا سوپ بدهید
•    هیچگاه به فرد مسموم شیر ، چای ، قهوه و نوشابه های ترش مثل آب میوه ندهید
•    اگردرد شکمی و مدفوع خونی وجود داشت یا نشانه های مسمومیت به مدت بیش از سه روز طول کشید، بیمار را به پزشک برسانید.

15.اگرفردی به طورعادی ازداروهای  مدر وملین استفاده می کند، در صورت اسهال باید چه اقدامی دراین رابطه انجام دهد؟
اگرفردی بطور عادی از داروهای مدّر و ملین استفاده می کند، در صورت اسهال باید این داروها را حتماً با مشورت پزشک، قطع کند.

16.آیا درمسمومیت های عادی نیاز به تجویز آنتی بیوتیک می باشد؟
لازم به ذکر است در بیشتر مسمومیت های عادی، معمولاً پزشکان آنتی بیوتیک را تجویز نمی کنند.
17.درصورت مسمومیت با قارچ یا ماهی ویا دیگرحیوانات دریایی باید چه اقدامی انجام داد؟
در صورت مسمومیت با قارچ یا ماهی و دیگر حیوانات دریایی، سریعاً به پزشک مراجعه کنید چرا که به احتمال زیاد، پزشک برای درمان و دفع سموم، مجبور به تخلیه معده می شود.

18. در بیشترمسمومیت ها طول درمان چقدراست؟
بیشتر مسمومیت ها با مراقبتهای ویژه تحت نظر پزشک، ظرف 12 تا 48 ساعت برطرف می شوند، مگر اینکه مسمومیت در اثر نوع باکتریهای حادّ و قوی باشد.

19.چه مایعاتی برای جبران کمبود آب بدن بر اثر مسمومیت غذایی ، مناسب هستند؟
هر بار که مدفوع زیاد و شل دارید، یک فنجان آب یا مایعات مربوط به کمبود آب در بدن ( مانند سرم خوراکی ) بنوشید.می توانید نوشیدنی های ورزشی بنوشید.نوشابه و آب میوه مقدار زیادی قند دارند و نباید برای این منظور استفاده شوند.پزشکان پیشنهاد می کنند تا جایی که ممکن است نوشیدنی های طبیعی استفاده کنید.

20.چگونه می توانید از مسمومیت غذا جلوگیری کنید ؟
شما می توانید  با راهکارهای ساده از  اغلب موارد مسمومیت غذا جلوگیری کنید :
•    تمیز کنید:
همیشه پیش از دست زدن به غذا دستان خود را بشوئید.کاردهای آشپزخانه، تخته ی گوشت و اپن آشپزخانه را تمیز نگه دارید.می توانید آنها را با آب گرم،اسپری آب پاش بشویید یا آنها را در ماشین ظرفشویی قرار بدهید و از ضد عفونی کننده برای تمیز کردن اپن استفاده کنید.
•    جدا کنید:
گوشت خام را از میوه ، سبزیجات و دیگر غذاها دور نگه دارید. گوشت پخته را در یک سینی تمیز بگذارید نه در ظرفی که در کنار آن گوشت خام وجود دارد.
•    بپزید:
حتماً گوشت، مرغ، ماهی و تخم مرغ را کاملاً بپزید .
•    در جای خنک نگه دارید:
باقیمانده ی غذا را داخل یخچال بگذارید.میوه ی برش زده و سبزیجات را در دمای اتاق به مدت طولانی نگه ندارید .
•    اگر شک دارید،آن را دور بیاندازید:
اگر مطمئن نیستید که غذا سالم است یا نه،آن را نخورید .

21.آیا سس مایونز باعث بیماری می‌شود؟
خیر، خود سس مایونز باعث فاسد شدن غذا نمی‌شود، بلکه باکتری عامل فاسد شدن می‌باشد. در غذاهایی که حاوی پروتئین می‌باشند و یا درجه حرارت بین 40 تا 140 درجه فارنهایت(60-4 درجه سانتی گراد) باشد، باکتری بهتر و بیشتر رشد می‌کند. همچنین باکتری در غذاهایی که سس مایونز با خوراکیهایی از قبیل پاستا، سیب زمینی، تخم مرغ، جوجه و یا تن ماهی مخلوط می‌شود، بیشتر رشد می‌کند. اما این غذاها هم می‌توانند سالم باشند اگر در دمای زیر 40 درجه فارنهایت نگهداری شوند. غذاهای مانده را در صورتی مصرف کنید که در یخچال نگهداری شده باشند.

22.دستهایمان را چه موقع باید بشوییم؟
دستها را اغلب و به طور صحیح باید قبل و بعد از دست زدن به غذاها یا بعد از اجابت مزاج، بعد از تعویض کهنه بچه ها یا تماس با حیوانات خانگی شست.

23.طبق گفته دکتر برایت برتن فریدمن(مسئول تغذیه مرکز ملی سلامت غذا) طرز صحیح شستن دستها مستلزم چیست؟
طرز صحیح شستن دستها مستلزم آب گرم، صابون، حوله تمیز، بین انگشتها را 20 ثانیه شستن، همچنین شست وشوی زیر ناخن ها، می‌باشد.

24. تخم مرغ پخته در چه زمانی آماده خوردن میباشد؟
وقتی سفیده تخم مرغ به طور کامل پخته شد و زرده آن ژل مانند شد،تخم مرغ آماده خوردن می‌شود.

25.آیا اگرگوشت خام جدا نگه داشته نشود، سبب آلودگی دیگر غذاها می‌شود؟دررابطه با استفاده از گوشت باید به چه مسئله ای توجه کرد؟
بله. بنابراین از ظروف آشپزخانه و تخته های برش جداگانه استفاده کنید یا اینکه بعد از هر بار استفاده آنها را بشویید. گوشت پخته شده را در دیس دیگری قرار دهید نه اینکه در همان دیس که قبل از پختن استفاده کرده اید. مطمئن شوید که اسفنج و میز کار شما ضدعفونی شده اند.

26.باکتری ها درچه دمایی رشد می کنند؟
باکتری در نقطه خطر رشد می‌کند. منظور از نقطه خطر، دمای بین 40 تا 140 درجه فارنهایت می‌باشد.

27.هنگامی که از منزل بیرون می رویم، چه مسئله ای را باید مد نظرقرار دهیم؟
وقتی هوا گرم است و قصد غذا خوردن در بیرون از منزل را دارید، حتما غذای خود را زیر 40 درجه فارنهایت نگه دارید. برای اینکه از درجه حرارت مطمئن شوید می‌توانید از یک دماسنج استفاده کنید. هنگام مسافرت، گوشت خام را در پاکت یا ظرف جداگانه بسته بندی کنید. یخچال مسافرتی را از یخ پر کنید، در نقطه سرد و خنک آن را نگه دارید، فقط موقعی در یخچال را باز کنید که می‌خواهید غذایی را آماده کنید. نوشیدنی ها را جداگانه خنک کنید تا از باز و بسته کردن در یخچال جلوگیری کنید.

28.آیا از ظاهر گوشت و فشردن آن  میتوان متوجه شد که پخته شده است؟
حتی ماهرترین آشپزها هم از ظاهر و دست زدن به گوشت متوجه نمی‌شوند که گوشت پخته شده است. بهترین راه برای اینکه غذا به طور کامل پخته شود و باکتری ها از بین بروند، استفاده از دماسنج می‌باشد. یکی از پزشکان آمریکایی گفته است که نباید گوشت را ناقص بپزید و سپس آن را کباب کنید، چون که سبب رشد باکتری می‌شود. برگرها باید با دمای 160 درجه فارنهایت پخته شوند.

29. چند ساعت غذا را می توان بیرون از یخچال نگه داشت؟
به دلیل اینکه باکتری در نقطه خطر( دمای بین 40 تا 140 درجه فارنهایت)سریع رشد می‌کند، نباید غذا را بیشتر از دو ساعت بیرون از یخچال نگه داشت. وقتی دمای بیرون از یخچال 90 درجه فارنهایت باشد، غذا را فقط تا یک ساعت می‌توان نگه داشت، در غیر این صورت باید دور ریخته شود.

30.آیا  از ظاهر یا بوی غذا می‌توان متوجه شد که فاسد شده است؟
در بیشتر مواقع می‌توان پی برد که غذا فاسد شده است اما نه همیشه. باکتری ها نامرئی می‌باشند و نمی‌توان متوجه شد که در غذا وجود دارند. بنابراین اگر از سلامت غذایی مطمئن نیستید، آن را دور بریزید.

31.آیا مرطوب نگه داشتن محصولات در خوارو بار فروشی ،آنها را تمیز نگه می دارد؟
خیس کردن بعضی خوراکی ها، باعث تازه ماندن آن ها می‌شود، اما هرگز سبب تمیز شدن آنها نمی‌شود.

32.برای شستن سبزیجات و میوه ها ، باید چه نکاتی را مد نظر قرار دهیم؟
سبزیها و میوه ها را با آب نسبتا گرم بشویید، حتی الامکان از یک مسواک نرم استفاده کنید. هنگام شستشوی سبزیجات، آنها را چند دقیقه ای در آب خیس کنید، سپس آبکشی کنید تا پس مانده ها و باکتریها به طور کامل از بین بروند. میوه هایی مثل موز که دارای پوست کلفتی می‌باشند نیازی به شستن ندارند، مگر اینکه بخواهید آنها را با پوست برش بزنید. باکتری روی پوست میوه به وسیله چاقو به راحتی وارد میوه می‌شود، از این رو هندوانه یا دیگر میوه هایی که پوست کلفتی دارند حتما باید قبل از برش زدن به طور کامل شسته شوند. بعضی جاها سبزیها شسته و آماده بسته بندی میشوند، اما باز هم به شما توصیه می‌کنیم آنها را بشویید.

33.درچه ‌شرایطی امکان مسمومیت کودکان بسیار زیاد است؟
کودکان از لحظه‌ای که شروع به چهار دست و پا رفتن می‌کنند هر چیزی که سر راهشان باشد را می‌بلعند در چنین‌شرایطی امکان مسمومیت آنها بسیار زیاد است.

34.پر خطرترین گروه سنی از نظر بروز مسمومیت چه کسانی هستند؟ چرا؟
كودكان زیر ۵ سال، پر خطرترین گروه سنی از نظر بروز مسمومیت هستند. زیرا كودكان خردسال ممكن است هر چیزی را به دهان ببرند. این عمل بخشی از آموزش و درك این گروه سنی از محیط اطرافشان است و این عمل زمینه ساز بروز مسمومیت است.

35.درارتباط با نگهداری کودکمان ، باید به چه نکاتی توجه کنیم؟
1. در هنگام بیماری كودكتان مراقب باشید تا دوز تكراری دارو به وی ندهید.
2.  كیف دستی، ساك خرید و كیسه های نایلونی را دور از دسترس كودكان قرار دهید. ممكن است داخل آنها وسایلی باشد كه توسط كودك بلعیده شود و یا كودك ضمن بازی، آنها را روی سر خود كشیده و سبب خفگی وی شود.
3.  گلها و گیاهان آپارتمانی را دور از دسترس كودكان قرار دهید و هنگام بازی كودكان در فضای باز مراقب آنها باشید تا توسط گلها و گیاهان سمی، مسموم نشوند.
4. نام گیاهان خانگی را به خاطر بسپارید و آن را روی برچسبی كنار آنها بنویسید. بسیاری از گیاهان و گلهای آپارتمانی مانند خرزهره و دیفن باخیا، سمی‌هستند و تماس پوست با آنها و یا به دهان بردن آنها منجر به مسمومیت می‌شود.
5.  مواد شیمیایی، شوینده و سفید كننده را در منزل در كمدهای دارای قفل و دور از دید و دسترس كودكان قرار دهید.
6.  درب كمدهایی كه در آن مواد شیمیایی خطرناك را نگه می‌دارید با قفل یا طناب محكم نمائید.
7.  داروهای مصرفی افراد خانواده را دور از دسترس كودكان نگهدارید.
8. از قرار دادن دارو در كیف دستی پرهیز كنید تا مانع خورده شدن دارو توسط كودكان شود.
9. در هنگام بروز مسائل و مشكلات خانوادگی، بیشتر مراقب كودكان باشید. در این شرایط كودكان در برابر حوادث و مسمومیت اتفاقی آسیب پذیرترند.
۱0.همیشه پس از استفاده از مواد شیمیایی سریعاً درب آن را ببندید، ولی بدانید هیچ ظرف دربسته‌‌ای از دسترسی كودكان در امان نیست.
۱1.  هیچگاه الكل و ضد یخ را در دسترس كودكان قرار ندهید.
۱2. در صورتیكه كودك شما ماده ای غیر خوراكی را بلعید، با مركز اورژانس و یا مركز كنترل مسمومیتها با شماره تلفن ۰۹۶۴۶ تماس بگیرید.
۱3. شماره تلفن های زیر را در دسترس و یا در كنار تلفن نصب نمائید: شماره تلفن پزشك كودك، شماره تلفن مركز كنترل مسمومیت:۰۹۶۴۶ ، شماره تلفن اورژانس: ۱۱۵.
۱4. محصولات شیمیایی و شوینده، نفت و بنزین را همیشه در ظرف اصلی آن نگهداری كنید. هیچگاه این فرآورده ها را در ظرف مواد خوراكی (مانند بطری نوشابه) نگه داری نكنید. این عمل سبب خورده شدن اتفاقی این مواد توسط كودكان می‌شود.
۱5. به كودكان بیاموزید هیچ چیزی ننوشند و یا نخورند مگر با اجازه بزرگسالان باشد.
۱6. داروهای خود را در مقابل چشم كودكان نخورید، چرا كه كودكان از رفتار بزرگسالان تقلید می‌كنند و ممكن است دور از چشم والدین داروها را به دهان ببرند.
۱7. زمانیكه شما در منزل نیستید و كودك را به فرد دیگری می‌سپارید، كودكان بیشتردر معرض خطر مسمومیت قرار دارند.
18. اگر به كودك خود دارو می‌دهید به او تفهیم كنید كه این دارو است و از كلماتی مثل آبنبات، شكلات و یا خوراكی استفاده نكنید.
19. در هنگام استفاده از محصولات شیمیایی و پاك كننده چنانچه مجبور شدید به زنگ درب ورودی و یا تلفن جواب دهید، هرگز از كودك خود چشم برندارید.
۲0. عمده ترین موارد مسمومیت در كودكان در اثر خوردن داروها، مواد شیمیایی و محصولات خانگی مانند، مواد آرایشی بهداشتی، فرآورده‌های شوینده، سفیدكننده و لوله باز كن، لاك پاك كن (استون) و گیاهان آپارتمانی سمی‌، بوده است.
0.    مسمومیت اتفاقی در اثر بلع نفت در كودكان بسیار خطرناك می‌باشد. در صورت بلع نفت توسط كودك هر چه سریع تر او را به نزدیك ترین مركز درمانی منتقل نمایید.
36.روش های پیشگیری از مسمومیت غذایی کدامند؟
•    همیشه دستهایتان ، وسائل آشپزخانه و سطوحی که بر روی آن کار میکنید را بشویید .
•    موادغذایی خام را از مواد غذایی پخته دور نگه دارید .
•    غذا‌ها را در دمای مناسب و کافی بپزید.
•    مواد غذایی که فاسد‌شدنی هستند سریعاً در یخچال یا فریزر قراردهید.
•    یخ زدایی را به روش صحیح انجام دهید
همانطور که میدانید باکتریهای موجود درگوشت، مرغ و ماهی دردمای اطاق خیلی سریع تکثیر میشوند،  لذا این نکته که یخ زدایی بسیار مهم است را فراموش نکنید. یکی از چند روش صحیح ذیل را انتخاب نمایید:
o    استفاده ازیخچال
o    استفاده از میکروویو
o    استفاده از آب سرد
•    باکتریهای بیماریزا خیلی سریع در غذای آماده رشد میکنند. پس نکات ذیل را هنگام سرو غذا رعایت نمایید:
o    غذاهای باقیمانده دردمای هوای اطاق بیش از دو ساعت و در هوای آزاد با دمای بیشتر و گرمتر بیش از یک ساعت را بیرون بریزید و مصرف نکنید.
o    اگرغذای سردشده را میخواهید سرو کنید از مخزنی از یخ یا کلمن‌های مسافرتی استفاده کنید.
o    اگر غذای گرم شده را میخواهید سروکنید و بیش از دوساعت طول خواهد کشید (به خصوص اگر به پیک نیک میروید)در فلاکسهای گرم کننده یا از اجاقهای با حرارت پایین استفاده کنید.
•    وقتی شک دارید آنها را بیرون بریزید :
اگر به غذایی شک دارید که چه زمانی آنرا بیرون از یخچال گذاشته‌اید، حتی اگر بو و ظاهری طبیعی داشته ‌باشد، هرگز آن را نچشید و بدانید که احتمالاً باکتریها به سرعت تکثیر شده‌اند وغذا مملو از سم‌های تولید شده توسط آنهاست لذا بهتر است آنها را دور بریزید. چرا که حتی با پختن نیز از بین نمیروند.
•    حال به هشدارهای ذیل در مورد غذا ها و افراد خاص توجه کنید :
آگاه باشید که مسمومیت غذایی در بعضی افراد مانند بچه ها، زنان باردار، افراد کهنسال و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند بسیار خطرناک و کشنده است لذا این گروه از افراد نیاز به توجه بیشتری دارند.

37.درارتباط با مسمومیت غذایی در بعضی افراد (مانند بچه ها، زنان باردار، افراد کهنسال و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند)چه توصیه هایی به آنها می شود ؟
•    از خوردن گوشت و مرغ خام یا نیم پز خودداری نمایید.
•    پرهیز از خوردن غذاهای دریایی خام و نیم پز
•    پرهیز از خوردن تخم مرغ خام یا نیم پز و بستنی‌های خانگی یا سنتی
•    از خوردن جوانه‌های گیاهی خام مانند یونجه، حبوبات و تربچه خودداری نمایید.

38.مسمومیت مهلک ناشی از باقلا یا فاویسم چیست؟
چنانچه آنزیم گلوکز6 فسفات‌دهیدروناژ که در تمام سلولهای بدن موجود است، در بدن افراد دچار نقص و یا کمبود شود، فرد دچار کم‌خونی می‌شود، زیرا گلبولهای قرمز خون را به مواد اکسید‌کننده حساس کرده و به سمت تخریب شدن پیش می‌روند ،اکسیداسیون موجب پاره شدن غشاء سلول شده و محتویات آن بیرون می‌ریزد و در این حالت فرد دچار کم‌خونی شده و ادرارش پررنگ می‌شود که به آن فاویسم می‌گویند.
در واقع فعالیت‌های طبیعی آنزیم گلوکز 6 فسفات دهیدروناژ موجب خنثی کردن اکسیدانها پیش از رسیدن و تماس با گلبولهای قرمز می‌شود.
باقالا از جمله مواد غذایی است که دارای موادی به نام “ویسین” و “کوویسین” است که در لوله گوارش و در ضمن فرآیندهای شیمیایی عمل هضم به “دی ویسین” و “ایزورامیل” تبدیل می‌شوند، این مواد از اکسیدان‌های قوی محسوب می‌شوند بنابراین به محض تماس با غشاء گلبولهای قرمز در افرادی که کمبود آنزیم گلوکز 6 فسفات دهیدروناژ را دارند، آنها را منهدم نموده و از بین می‌برند و شخص به “فاویسم” مبتلا می‌شود. بنابراین این افراد باید از خوردن باقالای تازه و خام اجتناب کنند.

39. بیماری فاویسم در بین دخترها بیشتر رایج است یا دربین پسرها؟
این بیماری بیشتر در پسرها دیده می‌شود تا در دخترها ولی ممکن است در دخترها هم اتفاق بیفتد.

40.علائم بالینی بیماری فاویسم کدامند؟
این علائم معمولا 24- 48 ساعت پس از خوردن باقالا و یا سایر داروهای خاص نظیر کوتریموکسازول، آسپرین و… مشخص می‌شود.
•    تب خفیف
•    بی‌حالی
•    رنگ‌پریدگی
•    تهوع و استفراغ
•    قرمز یا تیره شدن رنگ ادرار(اصطلاحاً به رنگ کوکاکولا یا چای پررنگ در می‌آید)
•    گاهی دل درد یا کمر درد

41.در چه صورت بیماری فاویسم خطری برای شما نخواهد داشت؟
در واقع در صورتیکه از بیماری و علایم حمله حاد آگاه باشید و از مصرف مواد مضر پرهیز کنید و یا در صورت بروز حمله حاد سریعاً به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه کنید خطری شما را تهدید نخواهد کرد.

42.آیا بیماری فاویسم ارثی است؟
بله
43.چه عواملی موجب حمله فاویسم می‌شوند؟
•    داروهای ضد باکتری: کوتریمکسازول، سولفونامیدها، نالیدیکسیک اسید، کلرآمفنیکل، نیتروفورانتوئین.
•    داروهای ضد مالاریا: پریما کین، پاماکین، کلروکین، کیناکرین.
•    سایر داروها: فناسیتین، مشتقات ویتامینK، متیلن بلو، پرو بنسید، فنازوپریدین و آسپرین.
•    مواد شیمیایی: نفتالین، متیل هیدرازین، بنزن
•    بیماری: هپاتیت، اسیدوز دیابتی

44.آیا تاکنون درمانی برای بیماری فاویسم پیدا شده است؟
در حال حاضر یکی از راههای درمانی در حال بررسی این بیماران، مصرف ویتامین E به عنوان یک آنتی اکسیدان بسیار قوی است. این بررسی، اثر ویتامین E بر روی افزایش هموگلوبین بعد از تزریق خون در حمله حاد فاویسم را نشان میدهد. ویتامین E یکی از قویترین آنتی‌اکسیدانهای محلول در چربی است و با استوار کردن و استحکام بخشیدن به غشاء گلبول قرمز، اثر محافظتی در مقابل همولیز داشته و در صورت استفاده به جا و به مقدار مناسب، از کم ضررترین داروها محسوب میشود. اما مهمترین و موثرترین عامل در درمان این بیماری و جلوگیری از عود این بیماری عدم مصرف باقالا و داروهای غیر مجاز است.
45.درصورت عدم درمان صحیح بیماری فاویسم، چه مشکلاتی برای بیمار پیش می آید؟
در صورت عدم درمان به موقع و مناسب احتمال آسیب شدید کلیوی و ایجاد نارسایی کلیوی و کم خونی شدید و صدمات حاصله از آن وجود دارد.

46.برای جلوگیری از مسمومیت دارویی، درهنگام مصرف دارو باید به چه نکته ای توجه کنید؟
در هنگام مصرف دارو و یا استفاده از فرآورده های شیمیایی حتماً در نور كافی برچسب روی بسته بندی را مطالعه نموده سپس مصرف نمائید.استفاده از داروها و مواد شیمیایی درتاریكی می تواند خطرناك باشد.

47.برای جلوگیری از مسمومیت در هنگام استفاده از مواد شیمیایی و فرآورده های شوینده و پاك كننده باید به چه نکته ای توجه نمود؟
1.در هنگام استفاده از مواد شیمیایی و فرآورده های شوینده و پاك كننده پنجره ها را باز كنید تا هوا به خوبی در محیط جریان داشته باشد.
2. از اختلاط مواد شیمیایی مانند جوهر نمك با فرآورده های سفیدكننده جداً خودداری كنید.بخارات و گازهای ناشی از این اختلاط بسیار سمی و خفه كننده می باشد.
3. پس از مصرف مواد شوینده، سفید كننده، جرم بر و لوله بازكن در محیط های دربسته و كوچك مانند دستشویی و حمام به هیچ عنوان در آن مكان توقف نكنید چرا كه گازهای تولید شده در این محیط بدون تهویه مناسب ، سمی می باشند.
4. ضمن استفاده از مواد شیمیایی حتماً از وسایل محافظت كننده مانند دستكش بلند،كفش نفوذ ناپذیر- لباس آستین بلند- شلوار بلند و جوراب استفاده نمائید.

48. منوکسید کربن چه نوع گازی است؟
منوكسید كربن گازی است : بی رنگ، بی بو، بی مزه و غیر محرك است كه در اثر سوختن ناقص سوختهای قسیلی مانند نفت،گاز،بنزین،گازوئیل و ذغال چوب حاصل می شود.

49.مرگبارترین مسمومیت چه نوع مسمومیتی است؟ جهت جلوگیری ازابتلا به چنین مسمومیتی ،توجه به چه نکاتی الزامی است؟
مسمومیت با منوكسید كربن یكی از مرگبارترین انواع مسمومیت ها می باشد.برای پیشگیری از بروز آن توصیه های ایمنی در مورد استفاده از وسایل حرارتی را رعایت نمایید.
*در هنگام استفاده از بخاری های نفتی و گازی، جهت پیشگیری از مسمومیت با گاز منوكسید كربن ،اطمینان از نصب صحیح و كاركرد مناسب دودكش ها الزامی است
*استفاده از بخاری های بدون دودكش تنها در محیط هایی كه دارای تهویه و جریان مناسب هوا میباشند مجاز است.از بكار بردن این وسایل در محیط های بسته و فاقد جریان هوا خودداری نمایید.
50. علایم تماس طولانی با منوكسید كربن چیست؟ تماس طولانی با گازمنوکسید کربن به ویژه درکودکان چه عوارضی دارد؟
علایم تماس طولانی با منوكسید كربن، سردرد،گیجی و خواب آلودگی میباشد.در ادامه تماس،فرد مسموم دچار تهوع، استفراغ و تپش قلب می شود.تماس با مقادیر بالای CO می تواند سبب كاهش هوشیاری و مرگ شود.
تماس طولانی مدت با گاز منوكسید كربن بویژه در كودكان،می تواند با بروز اختلالات رفتاری و كاهش حافظه و ضریب هوشی همراه باشد.

Rate this post
نت های پیانو نت های ویولن نت های سنتور نت های گیتار

درباره‌ی arvin

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *