آخرین خبرها

BIOS چيست و چگونه کار مى کند؟

200x100 - BIOS چيست و چگونه کار مى کند؟يکى از متداول ترين کاربردهاى Flash memory در سيستم ابتدايى ورودى ‎/ خروجى (basic input/output system) کامپيوتر است که معمولاً به BIOS شناخته مى شود.

وظيفه BIOS که تقريباً روى هر کامپيوترى وجود دارد،آن است که مطمئن شود تمام قطعات و اجزاى سخت افزارى يک کامپيوتر در کنار يکديگر به درستى کار مى کنند . هر کامپيوترى در قلب خود براى پردازش درست اطلاعات شامل يک
ميکروپروسسور است . ميکروپروسسور قسمت سخت افزارى کار است. براى انجام درست کار ، به نرم افزار نيز احتياج است. هر کاربرى با دو نوع نرم افزار آشنا است:سيستم عامل و نرم افزارهاى

کاربردى. BIOS نوع سوم نرم افزارى است که کامپيوتر شما براى اجراى درست به آن نيازمند است.

BIOS چه کارى انجام مى دهد:

نرم افزار BIOS مجموعه اى از وظايف مختلف را بر عهده دارد، ولى مهم ترين آنها اجراى سيستم عامل است. وقتى يک کامپيوتر روشن مى شود، ميکروپروسسور سعى مى کند اولين دستورات را اجرا کند. ولى نکته در اين است که اين دستورات بايد از جايى به ميکروپروسسور اعلام شود. گرچه سيستم عامل روى هارد وجود دارد، ولى ميکروپروسسور نمى داند اطلاعات در آنجاست. BIOS دستورات اوليه را براى اين دسترسى به ميکروپروسسور اعلام مى کند.

برخى ديگر ازکارهايى که BIOSانجام مى دهد، عبارتند از:
ـ امتحان آن که تمام سخت افزارها روشن هستند، به جهت مطمئن شدن که همه چيز درست کار مى کند.
ـ فعال کردن BIOSهاى احتمالى ساير سخت افزارها
ـ مديريت ابزارهاى ورودى و خروجى کامپيوتر به صورتى که سيستم عامل بتواند با آنها کار کند، مثل کيبورد و مانيتور.

BIOS نرم افزار مخصوصى است که دسترسى سخت افزارهاى مختلف را براى سيستم عامل شما مهيا مى کند. معمولاً اين نرم افزار روى يک چيپ Flash memory روى motherboard ذخيره مى شود، ولى ممکن است نوع چيپ از مدل هاى ديگر (Read Only Memory) ROM نيز باشد.

اولين کارى که يک BIOS انجام مى دهد، چک کردن اطلاعاتى است که روى يک رم 64 بيتى که در چيپ CMOS قرار دارد. COMS اطلاعات دقيقى مربوط به سيستم شما را ارائه مى کند و بر اساس تغييرات، سيستم شما نيز قابل تغيير نيز هست.

هر گاه کامپيوتر خود را روشن مى کنيد، اولين چيزى که مى بينيد، عملياتى است که نرم افزار شما انجام مى دهد. در بسيارى از کامپيوترها، BIOS اطلاعاتى مثل حجم حافظه رم، نوع هارد و غيره را نمايش مى دهد.

يکى ديگر از کارهايى که BIOSانجام مى دهد، فعال کردن کارت گرافيکى است. بعد از آن چک مى کند که آيا کامپيوتر reboot شده است و يا تازه روشن شده است.

اگر تازه روشن شده باشد، رم با نوشتن و خواندن اطلاعات از تمام آدرس هاى حافظه چک مى شود. بعد از آن پورت هاى مختلف (USB,PS/2) براى وجود کيبورد و موس چک مى شوند وبعد از آن به دنبال کارت هاى PCI مى گردد. اگر در اين مرحله مشکلى وجود داشته باشد، BIOS آن را به صورت بوق هاى متوالى و يا به صورت متنى به اطلاع کاربر مى رساند.

بعد از اين مرحله است که اطلاعاتى مثل CPU، فلاپى و هارد، رم، نسخه و تاريخ BIOS، نمايش داده مى شوند.

بعد از اين مرحله نوبت به چک کردن ابزارهايى است که در CMOS به عنوان ابزارهاى boot معرفى شده اند. منظور از boot پروسه اجراى سيستم عامل است. BIOS سعى مى کند که به ترتيب از اولين ابزار براى boot کردن استفاده کند.

شما به عنوان کاربر مى توانيد وارد CMOS شده و آن را تغيير دهيد. براى اين کار معمولاً در همان ابتدايى که کامپيوتر روشن مى شود بايد يک دکمه به خصوص را فشار داد که معمولاً Delete است.

برخى از بخش هاى استانداردى که در هر CMOS ديده مى شوند عبارتند از: تاريخ و روز سيستم، ترتيب Boot، تنظيمات مربوط به هارد، درايو CD و فلاپى درايو، گذاشتن اسم رمز براى کامپيوتر و مديريت انرژى.

در اعمال تغييرات دقت کنيد، چرا که يک تغيير غلط ممکن است باعث شود کامپيوتر bootنشود و يا يکى از اجزاى آن کار نکند. بعد از اعمال تغييرات ذخيره تغييرات را فراموش نکنيد، ضمن آنکه معمولاً مى توان حالات BIOS را به حالت default برگرداند. باترى ساعتى که معمولاً روى motherboard کامپيوتر قرار دارد، اين تغييرات را مى تواند براى سال ها در CMOS نگهدارى کند.

به روزرسانى BIOS: معمولاً لازم است هر از چند يکبار BIOS کامپيوتر خود را ارتقا بدهيد. اين امر با توجه به سخت افزارها و استانداردهاى جديدى که ارائه مى شود لازم است. براى اين کار اولاً نسخه BIOS خود را شناسايى کنيد و سپس به وب سايت سازنده motherboard برويد و به دنبال نسخه جديدتر BIOS مربوطه بگرديد. معمولاً براى نوشتن BIOS جديد لازم است يک نرم افزار خاص ديگر نيز داشته باشيد که آن هم معمولاً از همان سايت قابل downloadاست. اين دو را روى يک فلاپى ريخته و دستگاه را با استفاده از آن boot کرده و با استفاده از نرم افزار مربوطه BIOS را به روز کنيد. باز هم دقت کنيد که اشتباه در اين مرحله نيز مى تواند به عدم کارکرد کامپيوتر منجر شود. در هر حال حتماً از BIOS قبلى خود يک پشتيبان تهيه کنيد.

flash - BIOS چيست و چگونه کار مى کند؟

Rate this post
نت های پیانو نت های ویولن نت های سنتور نت های گیتار

درباره‌ی Vahid Ezati

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *