آخرین خبرها

بیوگرافی داریوش ثقفی

بیوگرافی داریوش ثقفی “

به سال 1321 در خانواده ای هنر دوست و ادب پرور دیده به جهان گشود . دایی ها و عمه هایش تار نواز بودند و پدربزرگش سنتور می نواخته است . پدر داریوش در سنین بالا به یاد پدر خود و علاقه وافری که به ساز سنتور داشت – سنتوری تهیه و شروع به فراگیری کرد تا جایی که آوازها و دستگاه های موسیقی ایرانی را به درستی شناخت .

darush saghafe - بیوگرافی داریوش ثقفی
بیوگرافی داریوش ثقفی

آواز را در حد دو دانگ عالی می خواند و ضرب نواز ماهری بود . داریوش کوچکترینفرزند خانواده بود . پدر او می گوید که من دیگر حوصله ساز زدن ندارم و کهولت سن آنچنان اجازه ای به من نمی دهد . تو بیا و ساز سنتور را شروع کن و مشق های اولیه را از خود من یاد بگیر . بعد از دو سال یک شب که استادان بنان و رکن الدین خان تاجبخش به منزلشان آمده بودند – داریوش دستی بر مضراب می برد و سنتور می نوازد .

تاجبخش با دیدن کودکی داریوش و مهارت در نوازندگی توصیه ای به پدر مبنی بر معرفی فرزند به استاد ابوالحسن خان صبا می نماید . در آن زمان داریوش 11 ساله بود . استاد صبا در آن دوران به دلیل خستگی روحی و بیماری جسمی شاگرد به سختی می پذیرفته است . به واسطه یکی از دوستان بسیار صمیمی مشترک پدر و صبا به محضرش می روند که واقع در خیابان شاه آباد سابق و ظهیرالسلام فعلی است که تبدیل به موزه صبا شده است در حضور استاد صبا سازی می نوازد و استاد دستی بر سرش می کشد و او را به شاگردی می پذیرد .

بعد از گذشت چند سال آخرین روز کلاس که سه شنبه بود کلاس به علت کسالت استاد صبا تعطیل شد و صبا بعد از چند روزی فوت کرد . داریوش برای ادامه تحصیل خود نزد استادان تهرانی و پایور دوره جدید آموزش خود را آغاز نمود .

بعد از اخذ دیپلم برای تحصیلات علوم پزشکی به دانشگاه تبریز می رود و همزمان با تحصیل طب در مدرسه موسیقی ملی تبریز تدریس سنتور را عهده دار می شود . عزیز شعبانی رییس وقت هنرستان موسیقی تبریز در سال 1340 کمک های شایانی به وی می کند و برایش کنسرتهای متعددی تدارک می بیند و شاگردان بسیاری را برای مشق نزد او می فرستد .

داریوش ثقفی به همراه دکتر احد بهجت و حامد یزدان در دوران تحصیل طب – سرپرستی موسیقی کانون هنری دانشگاه تبریز را بر عهده داشتند و در مسابقات سراسری دانشگاه های ایران و اردو های رامسر موفقیت های زیادی کسب می کنند . بعد از اتمام دانشکده پزشکی برای ادامه تحصیل به آمریکا می رود و در رشته فشارخون و کلیه فوق تخصص می گیرد . در حال حاضر نیز رییس بخش بیمارستان پنسیلوانیای آمریکا در شهر پیتسبورگ می باشد .

داریوش می گوید : ساز زدن یک حرفه تمام عیار است و احتیاج به سالهای متمادی طبیگی دارد . باید عاشق بود تا با ساز هم دم و دوست شد تا جایی که به مرحله تسخیر قلب ها و رضایت پروردگار و خلاقیت هنری نائل شد . ثقفی نیز از معدود نوازندگانی است که در کنار علوم دیگر – وقت و عمر خود را صرف پیشرفت سنتور نوازی کرده است آن هم به شیوه قدیم و با مضرابهای لخت همانند استادان : حسین ملک – مجید کیانی و منصور یاحقی .

تا به حال دکتر ثقفی برای معرفی موسیقی ملی و اصیل ایرانی کنسرت های فراوانی در دانشگاه نیویورک و واشنگتن داشته است و ضمن تدریس این ساز به هم وطنان خود و حتی خارجیان علاقمند به فرهنگ مشرق زمین – چند CD انتشار داده است . شیوه سنتورنوازی او مختص به خود اوست و از هیچ سبک خاصی تبعیت نمی کند هرچند که گرایش زیادی به شیوه حبیب سماعی نشان می دهد . چپ و راستهای قوی دارد و ریزهای پر شتاب و صدای سازش زنگ دار است و بیشتر ترجیح می دهد ردیف نوازی کند .

داریوش ثقفی ، استاد و نوازنده سنتور و پزشک عالی مقام ، چهل سال است که به ضرورت شغلی در خارج از ایران به سر می برد ولی روح و روانش همیشه با ایران و در عشق به موسیقی وطنش است . ثقفی از آخرین شاگردان مکتب سنتور استاد ابوالحسن صبا است و شیوه استاد را که برخاسته از مکتب سنتور استاد حبیب سماعی است ، خالص و با کمترین تغییر حفظ کرده و به شاگردانش انتقال می دهد .

در حال حاضر وی ، تنها شاگرد مستقیم مکتب صبا در سنتور است که در بین نوازندگان سنتور حضور دارد و باقی آنها نظیر آقایان منوچهر صادقی ، محمد حیدری ، در خارج از کشور هستند و یا مثل استادان صفوت و پایور سالها ست که دیگر اجرای صحنه ای ندارند. از این رو وجود ایشان برای معرفی موسیقی اصیل ایرانی در ایالات متحده غنیمت است . سال 1383 برای اولین بار بعد از انقلاب کنسرت پژوهشی آموزشی او در تالار اندیشه در بزرگداشت و نقد و بررسی آثار استاد صبا برگزار و مورد استقبال قرار گرفت .

35 سال سابقه اجرایی کار صحنه ای در آمریکا و اروپا به همراه کنسرتهای معروف همراه با محمد رضا لطفی در کارنگی هال نیویورک و از اتفاقات مهم موسیقی ایران درخارج از کشور محسوب می شود . از دیگر فعالیتهای اخیر هنری دکتر ثقفی می توان اینگونه یاد کرد: برنده جایزه هنری 2008 ایالت پنسیلوانیا – گفتگو و معرفی موسیقی و فرهنگ ایران در دانشکده موسیقی – دانشگاه دوکین پیتسبورگ – کنسرت آذری ایرانی با چنگیز صادق اف در پیتسبورگ – گفتگو در مورد موسیقی ایران در رادیوی آموزشی کلیولند در اوهایو – کنت در ایالت اوهایو – شرکت در نمایشگاه هنری با ضرب کیاعشقی – چندین برنامه رادیوی در ایران به همراه رضا مهدوی در رادیو فرهنگ ، رادیو تهران ، رادیو صدای آشنا برون مرزی و رادیو جوان . از داریوش ثقفی تعداد 6 آلبوم در ایران و خارج از ایران در دسترس است : ” دلنشین ” ، ” اوج ” ، ” موسیقی سنتی ایران ” ، ” گلریز” ، ” سنطور 1 و 2″.

Rate this post
نت های پیانو نت های ویولن نت های سنتور نت های گیتار

درباره‌ی Vahid Ezati

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *