خواص خاکشیر چیست ” خاكشير گياهي است علفي يكساله يا دو ساله كه ارتفاع ساقه آن تا يك متر نيز مي رسد . پائين گياه كرك دار است در حاليكه بالاي آن بدون كرك مي باشد .
داراي برگهايي با بريدگي زياد و گلهاي زرد روشن از تيره شببو ميباشد. از نظر تنوع دو نوع دارد؛ يكي تلخ كه دانههاي آن ريز و رنگهايش مايل به سرخي است و گونه ديگر شيرين كه دانههاي آن بزرگتر بوده و رنگش سرخ تيره ميباشد. هر دو نوع گياه ياد شده در اغلب نواحي ايران مخصوصاً دامنههاي جبال البرز و در بيابانها رشد ميكند.اين گياه اوايل بهار رشد مي كند و اواسط ارديبهشت ماه به گل مي نشيند و تا اواخر خرداد ماه دانه اين گياه قابل بهره برداري است.
تركيبات شيميايي خاکشیر :
خاكشير داراي تعدادي اسيد چرب مانند اسيد لينوئيك ،اسيد لينولنيك ، اسيد اولئيك ،اسيد پالمتيك و اسيد استئاريك مي باشد . ضمنا در خاكشير اسانس روغن فراري وجود دارد كه داراي مواد بنزيل و ايزوسيانات است.
خواص دارويي خاكشير :
خاكشير از نظر طب قديم ايران گرم و تر است .
خاكشيرالتيام دهنده زخم وجراحات بوده, ادرارآور و تب براست و براي دفع كرم مفيد است .
التهاب كليه را برطرف كرده و سنگ كليه را دفع مي كند, سرخك و مخملك را دوا مي كند .
خاكشير صدا را باز مي كند, ملين و خنك كننده با آب سرد است.
براي از بين بردن كهير و التهابات پوستي از خاكشير استفاده كنيد .
از گلها و برگهاي گياه مي توان براي رفع بيماري ناشي از كمبود ويتامين C استفاده كرد .
براي برطرف كردن جوشهاي صورت كه بعلت خوردن چربي و شيريني زياد ايجاد مي شود بايد جوشانده يك قاشق ترنجبين را با دو قاشق غذاخوري خاكشير مخلوط كرده و هر روز صبح ناشتا بمدت دو هفته آنرا ميل ميل كنيد تا جوشها از بين برود.
خاكشيرتنظيم كننده دستگاه گوارشي بوده و ابتلاء معده را به بيماريها مرتفع ميسازد همچنين دل ضعفه را از بين ميبرد.
گرفتگي ادرار را برطرف ميسازد و فربهكننده است.اگر با شير تازه خورده شود، بدن را چاق ميكند.
براي رفع بيماريهاي نقرس، ورم گوش و دستگاه تناسلي مفيد است.
براي اسهال ساده كودكان شيرخوار اثر دارد.
به عنوان خنك كننده در امراض حصبه و آبله تجويز شده است.
خوردن آن سبب نيكويي رنگ و رخسار ميگردد. در اين صورت خاكشير را با دو برابر وزن آن، شكر مخلوط كنيد و تا ده روز بخوريد.