آخرین خبرها

واقعه ایران گیت

با پیدایش  شعار نه غربی ,نه شرقی که در ضمن انقلاب اسلامی ایران بوجود امد و تسخیر سفارت امریکا در 13 آبان 1358 ماجرای سفر مخفیانه مک فارلین به ایران پیش می اید که در زیر این مقاله را خواهید خواند.

فارلین - واقعه ایران گیت
مک فارلین

ریشه­ ها و پیشینه

با پیروزی انقلاب ­اسلامی ایران به رهبری امام­ خمینی(ره) روند جدیدی در تاریخ دیپلماسی معاصر ایران آغاز شد. پیروزی انقلاب ­اسلامی مبانی و موازین حاکم بر سیاست و روابط خارجی ایران را در سطح منطقه و بین­ المللی تحت شعار «نه­ شرقی و نه­ غربی» سامان داد که در­نتیجه­ ی همین سیاست برخی از هم­ پیمانان دیرینه و قدیمی پهلوی در زمره­ ي مخالفان و دشمنان نظام جمهوری­اسلامی درآمدند.

یکی از چرخش­های مهم سیاست خارجی ایران، تغییر در نوع رابطه­ اش با ایالات­ متحده­ ی آمریکا بود. انقلاب اسلامی مهر پایانی بر رابطه­ ی استراتژیک ایران و آمریکایی بود که حمایت­های بی­دریغ شان از شاه و همچنین تجربه­ ی تلخ دخالت­شان در کودتای 28مرداد همواره در برابر دیدگان مردم قرار­دارد.

تسخیر سفارت آمریکا

در 13 آبان 1358 سفارت آمریکا به­ دست دانشجویان انقلابی تسخیر و کارمندانش به ­گروگان گرفته شدند که این امر منجر به اقداماتی از سوی آمریکا و شورای امنیت سازمان ملل در­ قبال ایران شد. آمریکا با اقداماتی نظیر بلوکه­ کردن تمامی اموال دولت ایران در آن کشور و تحریم تجاری و قطع روابط دیپلماتیک با ایران سعی در تحت فشار قرار دادن و تنبیه کردن ایران را داشت. ایالات ­متحده­ ی ­آمریکا هر­گونه فروش سلاح را به­ ایران ممنوع اعلام کرد و به­ تبع همین سیاست حتی از ارسال محموله­ های نظامی­ ای که دولت پیشین ایران آن­را خریداری کرده و بهای آن­را نیز پرداخت کرده بود، ممانعت کرد.

در اقدامی دیگر دولت کارتر با هم­کاری شورای امنیت ­ملی ایالات ­متحده­­ ی آمریکا نقشه­ ی اجرای عملیاتی غافل­گیرانه را به­نام «پنجه­ ی ­عقاب» برای آزاد­سازی گروگان­های آمریکایی و تنبیه ایرانی­ها را تدارک دیدند. کارتر انگیزه­ ی خود را از این عملیات این­گونه بیان می­دارد که: من می­خواهم به محض آزاد شدن افرادمان، ایرانی­ها را تنبیه کنم و واقعا به ­آنان ضربه بزنم. آنان باید بدانند که نمی­توانند ما را به ­بازی بگیرند. برخی حتی هدف را فراتر از این بیان کرده و آن­را در راستای سرنگونی حکومت ایران می­ دانستند. به­ عنوان نمونه مایلز کاپلند از همکاران روزولت در کودتای 28مرداد می­نویسد: «هدف از حمله­ ی طبس تنها آزادی گروگان­ها نبود بلکه کودتا برای سرنگونی رژیم ایران هدف اصلی این عملیات بوده است. بالاخره عملیات نظامی صورت گرفت که با طوفان شن و برخورد یک­ هواپیمای نظامی و بالگرد با هم این عملیات با­شکست مواجه شد.

قدم بعدی آمریکایی­ها برای آزادی گروگان­ها و همچنین تنبیه ایرانی­ها طراحی کودتایی بود که قرار بود در جریان این عملیات هواپیماهایی که از پایگاه نوژه­ی همدان برمی­خاستند مراکز مهم را بمباران کرده و اداره­ ی دولت را به­ دست گیرند که البته این عملیات با دخالت نیروهای امنیتی در تیرماه 1359 کشف و در نطفه خفه شد.

شکست کارتر و دموکرات­ها در برابر ریگان و جمهوری­خواهان در دور دوم انتخابات ریاست­ جمهوری آمریکا به­ سبب عدم ­موفقیت به­ موقع کارتر در آزاد­سازی گروگان­های سفارت آمریکا در تهران بود.

جنگ تحمیلی

صدام­ حسین در 31 شهریور 1359 به ­­ایران حمله کرد. بی­ شک صدام که از بحران سیاسی میان ایران و آمریکا آگاه بود روی این دشمنی حساب زیادی باز کرده بود که البته وقایع بعدی ثابت کرد که او چندان اشتباه نکرده بود زیرا آمریکا و متحدانش با کمک­های بی­ دریغ به صدام در پیش­گیری از نابودی قطعی او در جنگ موثر بودند.

وزارت­ خارجه­ ی آمریکا دولت ایران را در بهمن 63 به ­عنوان یکی از حامیان تروریسم بین­ المللی معرفی کرد و در این راستا دولت­های متحد خود را وادار ساخت به ­بهانه­ ی حمایت از تروریسم از فروش نیازهای لجستیک و قطعات و تجهیزات­نظامی سبک و سنگین که­ مورد استفاده­ ی ایران در جنگ بود ممانعت به­ عمل آورند.

سال 64 را در تاریخ­ جنگ به­ خاطر ویژگی­های خاصی که داشت عنوان سال آو«سرنوشت­ ساز» لقب دادند. حملات پی­ در­پی عراق به ­شهرها و روستاها و همچنین منابع­ نفتی و تحریم آمریکا و فرسودگی زرادخانه­ ی نظامی ایران و از طرفی هم­ پیمانی شوروی با عراق که مانع از تامین سلاح­های مورد­ نیاز ایران از این کشور می­شد، همه و همه­ ایران را در وضعیت بغرنجی قرار داده بودند که این­ امر مسئولان ایرانی را وادار می­کرد تا برای تامین تجهیزات مورد نیاز خود راهکارهایی بیندیشند.

گروگانگیری در لبنان

اتفاق مهمی که در این ­موقع رخ­ داد این ­بود که  در ­خرداد 1364 دو لبنانی هواپیمای پرواز شرکت   تی _ دبلیو _ای  در مسیر آتن _ رم را ربوده و خلبان را مجبور کردند که در فرودگاه بیروت بر زمین بنشیند… . افراد وابسته به جنبش ­امل مسئولیت این­ هواپیما ربایی را به­ عهده گرفتند و خواستار آزادی 700 نفر از زندانیان فلسطینی اسیر در زندان­های اسرائیل شدند.  همین ­امر سبب گردید اولین جرقه­ های شکل­گیری درخواست آمریکایی­ها از ايران برای کمک به آزادی گروگان­ها مطرح شود و این­هم طبیعی بود چرا که ریگان و جمهوری­خواهان به خوبی از این­ تجربه درس آموخته بودند که یکی از علل پیروزی­شان در انتخابات پیشین ریاست­جمهوری بر رقیب خود یعنی جیمی­کارتر، این­بود که کارتر در حل به ­موقع بحران گروگان­گیری سفارت ­آمریکا در تهران، موفق نشده ­بود. لذا نیک می­دانستند در صورت عدم­ موفقیت در آزاد­­سازی گروگان­های­شان در لبنان به سرنوشت کارتر دچار خواهند ­شد. خصوصا این­که ریگان و حزب هوادارش همواره در سیاست­های تبلیغاتی­شان  بر این نکته تمرکز کرده بودند که آمریکا در طی 444 روز از مقابله با ایران و رسیدن به ­نتایج موثر ناتوان بوده   و  دولت او در­ آینده آبرو و حیثیت از دست­رفته­ ی آمریکا را را به ­این کشور باز خواهد گرداند.   دولت­مردان آمریکا بر این­ باور بودند که گروه­ های ­اسلامی در لبنان تحت­ تاثیر جمهوری ­اسلامی­ ایران هستند و در صورت توصیه­ ی ایران ممکن­ است گروگان­ها را آزاد کنند.

بدین ­ترتیب آمریکايي­ها­ که از هر سو در­صدد مواجهه با ایران بودند دست ­نیاز به­سوی ایران دراز کردند. آقای هاشمی ­رفسنجانی در این­باره می­نویسد: «پیش از ظهر احمدآقا [خمینی] آمد و گفت که بعضی از رسانه­ها گفته­اند؛ آمریکا به­خاطر گروگان­هایی که در دست مردم لبنان است، تحت­فشار است و مایل است که برای حل مشکل از ایران استمداد کند.»[17]

بحران موجود دولت ریگان را بر آن داشت تا به ­شکل پنهانی و کاملا سری برای ایجاد یک ­رابطه­ ی استراتژیک با ایران تلاش کند.   به­ همین دلیل ریگان مجبور شد در اقدامی بی ­سابقه، جنجالی را به­ وجود آورد که تا به ­امروز و بعد از گذشت سالیان دراز هنوز ابعاد مختلف این­ واقعه همچنان پوشیده مانده­ است. این واقعه عبارت از اعزام مخفیانه­ ی یک­ هیات عالی­رتبه آمریکایی در 4 خرداد 1365 به ­سرپرستی «رابرت مک­فارلین» مشاور سابق امنیت ملی آمریکا به­ همراه هواپیمای حامل سلاح و تجهیزات نظامی به ­تهران بود.

ورود دلالان اسلحه به­ ماجرا

با توجه به ­تحریم تسلیحاتی گسترده­ی ایران در این زمان؛ یکی از راه­های تهیه­ ی سلاح برای مسئولین ایرانی روی آوردن به واسطه­ ها و دلالان بین­ المللی سلاح بود  که با مطالعه­ ی اسناد و مدارک درمی­ یابیم که اینها در پیوند دادن مسئله­ ی گروگان­های آمریکایی با تهیه­ ی سلاح برای ایران نقش عمده را ایفا کردند.

آمریکایی­ها نیز با مشکلات بسیاری برای معامله با ایران مواجه بودند که می­توان از موارد ذیل به­ عنوان موانع موجود در برقراری معامله یاد کرد:

1. ایران کشوری بود که به ­شدت آمریکا را تحقیر کرده بود.

2. دموکرات­ها که در کنگره اکثریت را داشتند با رئیس­ جمهور جمهوری­خواه (ریگان) در این ­زمینه هماهنگ نبودند.

3. سیاست اعلامی آمریکا تحریم ایران بود و بدین ­جهت کشورهای منطقه را به­ عدم همکاری و نزدیکی با ایران تشویق و حتی تهدید می­کرد.

با توجه به­ موانع موجود برای دو ­کشور ایران و آمریکا در برقراری معامله­ ی تسلیحاتی که هم برای ایران حیاتی به نظر می­رسید و هم آثار حیاتی بر آن برای آمریکاییان مترتب بود، گزینه­ ی ورود و ظهور دلالان پررنگ­تر می­شد.

در این­جا بود که شخصی به­نام “منوچهر قربانی­فر” وارد معادله می­شود. قربانی­فر که­ با محسن کنگرلو  درباره­ ی یک ­موضوع برون­مرزی از قبل یک­ همکاری موفقی را داشتند اطمینان کنگرلو را به­ خود جلب کرده بود؛ لذا کنگرلو از وی می­خواهد که در صورتی­که در اروپا زمینه­ ی تامین تسلیحات مورد نیاز ایران را دارد، در این زمینه با وی همکاری کند. قربانی­فر نیز که با برخی دلالان بین­ المللی اسلحه از جمله یعقوب نیمرودی، عدنان قاشقچی، آدولف شویمر آشنا بود مسئله را مطرح می­کند و آنان این امر را با لحاظ شرایطی شدنی می­ دانستند و آن نزدیک شدن به آمریکایی­ ها بود آن هم از طریق اسرائیل.

قربانی­فر موضوع را از طریق «کمیخه»  با «لدین» در میان می­­گذارد و پیشنهاد می­کند با ایران وارد معامله شوند. چرا که ایران دارای نفوذ فراوان بر نیروهای لبنانی می­ باشد و این هم یعنی خواسته­ ی قلبی شما. اما در این راستا باید اعتماد ایرانی­ها را به­ خود جلب کنید و تنها راه جلب اعتماد ایرانی­ها برای استفاده از نفوذشان در لبنان، برطرف کردن بخشی از نیازهای جنگی آنان است . در هر حال این­ موضوع را «مک­فارلین» با جورج بوش  و رئیس­ جمهور وقت (ریگان) در میان می­گذارد و ریگان شفاها دستور داد که راه کاری برای نیل به­ نتیجه بررسی شود.

 

ورود شورای ­امنیت ­ملی آمریکا به ماجرا

در این ­ارتباط مک­فارلین از کارشناسان شورای­ امنیت ملی­ آمریکا درخواست کرد که بر روی این­ موضوع مطالعه و نتایج تحقیق را به ­اطلاع وی برسانند که نتایج تحقیقات حاوی چند نکته مهم بود:

1. ایران به­ جهت نفوذ معنوی که بر نیروهای لبنانی دارد از توان بالایی جهت تاثیرگذاری بر آنها برخوردار است.

2. با توجه به ­سن بالای رهبر انقلاب و میزان نفوذ و اقتدار بسیار بالای ایشان بر نیروهای انقلابی، هرگونه تغییری در روابط با ایران باید در زمان حیات ایشان صورت­ پذیرد و بعد از فوت ایشان، جانشینان ایشان توان چنین تغییری را ندارند.

3. اکثر سلاح­های استراتژیک جمهوری­ اسلامی­ ایران ساخت آمریکا بوده و نیروهای­ ایرانی شدیدا نیازمند آنها می­باشند .

دلائل کارشناسان مبنی بر لزوم تغییر در رابطه با ایران با مخالفت جورج شولتز  و واین برگر مواجه شد که همین­ امر سبب شد مرکز این اقدامات در شورای­ امنیت­ ملی با همکاری سازمان ­اطلاعاتی ­آمریکا (سیا) قرار بگیرد. آمریکایی­ ها به­ واسطه­ ی دلالان­ اسلحه و با تامین و فروش تعدادی موشک ضد تانک تاو (tow) در مرحله­ ی اول موفق شدند آزادی یک­ نفر از گروگان­های آمریکایی را تحقق بخشند.

 بعد از توفیق در انجام این ­معامله تصور آمریکایی­ ها این­ بود که دولت­مردان ایران به­ خاطر نیاز شدیدی که به ­سلاح­های آمریکایی دارند آماده­اند که خصومت­ها را کنار گذارده و زمینه را برای برقراری رابطه­ای آشتی­ جویانه فراهم کنند.

به­ خاطر همین برداشتی که ­از ایران و ذهنیت مسئولین ایرانی­ داشتند در 4 خرداد 1365 هواپیمای حامل مک­فارلین و همراهانش با مقداری قطعات یدکی سلاح­های­ استراتژیک و همچنین هدایایی دیگر همچون کتاب انجیل امضاء­شده توسط ریگان و یک­ عدد کیک که به­ صورت کلیدی (به علامت کلید حل­ مشکلات و موانع موجود تهیه شده ­بود در فرودگاه مهرآباد به­ زمین نشست.

هاشمی­ رفسنجانی در­ این­ باره می­گوید: «وقتی هواپیما وارد فرودگاه شد به­ ما اطلاع دادند که این آقایانی که در فرودگاه پیاده شدند می­ گویند ما آمریکایی هستیم و برای مسئولین کشور از آقای ریگان و مسئولان آمریکا پیام آورده­ایم 0

اما بر خلاف انتظار و درخواست گروه آمریکایی، هیچ ­یک از مسئولین ­رسمی جمهوری­ اسلامی­ ایران از آنان در فرودگاه استقبال به­ عمل نیاورد و آنها را پس از چند ساعت معطلی به­ هتل بردند.

هاشمی می­گوید: «هواپیمای آنان را به پایگاه نظامی منتقل کردیم و سه­ ساعت­ ونیم آنها را نگه داشتیم. آنها در فرودگاه معطل شدند تا ما توانستیم تصمیم بگیریم و خدمت امام برسیم»

تیم آمریکایی به ­مدت پنج روز به­ طور محرمانه مذاکراتی را با یک هیات­ ایرانی که بنا به­ گفته­ ی خودشان از رده­های سوم و چهارم بودند به­ عمل آوردند و سرانجام پس از گذشت پنج روز از این مذاکرات، آنها با عصبانیت و نارضایتی کامل و بدون اخذ نتیجه­ ای تهران را در حالی ترک کرده­ بودند که محموله­ ی خود را در ایران تخلیه کرده بودند.

این­ واقعه از نظر مقامات و شهروندان آمریکایی، سیاستی درهم و نامنسجم ی بود که از آن به ­عنوان یک افتضاح سیاسی یاد کردند. این معامله به موقعیت­ سیاسی مقامات ­رسمی و مشاوران­ ریگان و کابینه­ ی­ وی و حتی به اعتبار­ شخصی ریگان خسارت غیر­قابل­ جبرانی وارد کرد. در اثر همین­ ناکامی سیاسی بسیاری از عوامل و دست­ اندرکاران آمریکا از مشاغل خود برکنار شده و یا مجبور به استعفا شدند و مک­فارلین نیز از شدت ناراحتی دست به خودکشی زد هر­چند که جان ­سالم به ­در برد.

این واقعه در ایران نیز پیامدهای روشنی را به­ همراه داشت. ایران­گیت  ضمن به ­نمایش گذاشتن ساختارشکنی از هیمن ه­ی پوشالی ابرقدرتی همچون آمریکا، وجه ه­ای دیگر از عزت ایران اسلامی را به ­تصویر کشید. حضرت امام ­خمینی(ره) این پیروزی را این­گونه مورد اشاره قرار می­دهد که: «این پیروزی که اخیرا پیدا شد از همه­ ی پیروزی­ها در نظر دنیا بالاتر است…. رئیس­ جمهور آمریکا در این رسوایی باید عزا بگیرد و کاخ سفید مبدل به کاخ سیاه بشود و گرچه همیشه بوده است.

نتیجه­ گیری

آمریکا به­ رغم سیاست خصمانه­ ی اعلام ­شده علیه جمهوری ­اسلامی در دامی افتاد که آن­هم ناشی از غرور بی­جای دولت­مردان­شان بود چرا که آنها معمولا بر این ­تصور بودند که دولت­های جهان ­سوم و اساسا کشورهایی مانند ایران نه می­خواهند و نه می­توانند با ابرقدرتی همچون آمریکا دست و پنجه نرم کنند، بلکه آنها در برقراری رابطه با آمریکا از یکدیگر سبقت می­گیرند .همین ­برداشت نادرست از ایران و ذهنیت ایرانی، موجب­ شد تا آنها با اطمینان خاطر دست به اقدامی بزنند که در ذهنیت مردم دنیا و همچنین تاریخ دیپلماسی به­ عنوان یک فضاحت­ سیاسی برای دولت­مردان وقت آمریکا و پیروزی بزرگ برای دولت و ملت ایران ثبت شود.

Rate this post
نت های پیانو نت های ویولن نت های سنتور نت های گیتار

درباره‌ی vahid ezati

دوست دارم دارم تا تمام چیزی را که می دانم در اختیار بازدید کنندگان وب سایت قرار دهم پیشنهادات و انتقادات شما بنده را خوشحال می کند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *