تشخيص و خريد:
برنج ايراني، در شمار برنجهاي ممتاز است، اما درجهبندي دارد.
فقط خوب قد كشيدن دانه برنج پس از پخت ملاك مرغوبيت نيست.
دانه برنج هر چه خشكتر و سفتتر باشد بهتر است زيرا با جذب سريع آب هنگام پخت، حجيمتر ميشود.
هر چه از تاريخ برداشت آن بيشتر گذشته و بهتر نگهداري شده باشد، بر كيفيت آن افزوده ميشود.
دقت كنيد كپك زده يا خُرد شده نباشد و بوي نامطبوع كهنگي و ماندگي از آن به مشام نرسد.
دانه برنج نبايد خيلي سفيد، خيلي زرد، شفاف، دودي يا ترك خورده باشد؛ رنگ بلوري مات و عاجمانند دارد و معمولا باريك و قلمي است، اما طعم و بوي مطبوعش پس از پخت، خيلي مهمتر از باريكي و بلندي آن است.
بايد يكدست باشد نه مخلوطي از دانههاي چاق و لاغر، زرد و سفيد، كوتاه و بلند يا ريز و درشت.
هر چه دانههاي شكسته يا در اصطلاح «نيمدانه» بيشتر باشد، كيفيت كمتري دارد (برنج موسوم به نيمدانه بيشتر براي پخت شلهزرد، شيربرنج، برخي آشها، سوپها و مانند اينها مناسب است نه پخت چلو و سرو در مهماني).
يكي از آزمونهاي سنتي، خرد كردن تعدادي از دانهها زير دندان است. اگر بسختي خرد شد، نشانه خشكي بيشتر و كيفيت بهتر آن است.
يكي از روشهاي درك ميزان عطر برنج، دميدن هواي گرم يا «ها كردن» روي مقداري از دانههاست. به منظور رعايت بهداشت دقت كنيد كه دانههاي آميخته با هواي دميده از دهان را مجددا درون كيسه يا ظرف نريزيد.
نگهداري و انبار كردن برنج:
كيسه يا سطلهاي نگهداري برنج را حتما در جايي عاري از نم، خنك و بويژه خشك انبار كنيد تا رطوبت درون دانهها تبخير شود.
از گذاشتن كيسهها روي هم خودداري كنيد.
بين هر كيسه فاصلهاي براي عبور هوا بگذاريد.
افزودن مقداري نمك و چند دانه سير همراه با سركشي و هوادهي گاهبهگاه، از آفتزدگي آن جلوگيري ميكند.
به هيچ وجه از قرصهاي شيميايي استفاده نكنيد.
هر چند وقت يك بار محتواي كيسه يا ظروف را زير و رو كرده، آن را از لحاظ رخنه و حمله حشرات و آفات بررسي كنيد.
در صورت آفتزدگي، پيش از تخمگذاري بيشتر آفات و افزايش حشرات، برنج را در هواي آزاد، دور از تابش نور خورشيد پهن كرده، با الك كردن برنج از لطمه و خسارت بيشتر جلوگيري كنيد.
دقت كنيد نمك بهجا مانده از برنج آفتزده را به سبب پرهيز از انتقال مجدد تخم آفات به ظروف يا كيسهها مجددا استفاده نكنيد.
منبع : آلامتو