آخرین خبرها

آشنایی با برخی بیماریهای پوست

-کوپروز (coup rose) یا تلانژکتاژی (Telangiectasis) :

در اثر ضعف در دیواره عروق سطحی پوست و از بین رفتن خاصیت نگهدارندگی بافت اطراف عروق بوجود می­آید.

bimare post - آشنایی با برخی بیماریهای پوست
آشنایی با برخی بیماریهای پوست

دلایل ایجاد کوپروز

1- پیری پوست ناشی از قرار گرفتن در معرض آفتاب

2 – قرار گرفتن در معرض تشعشعات به مدت طولانی (بیماران سرطانی)

3- بعد ازضربات مکانیکی

4- بدنبال مصرف طولانی مدت استروئید

5- در حالاتی که عروق برای مدت طولانی متسع بشوند مثل الکلیسم یا بیماری روزاسه.

ظاهر کوپروز، ضایعات خطی به رنگ صورتی تا قرمز تیره و به قطر 1/0 تا 1 میلیمتر می­باشد.

درمان کوپروز به پنج روش انجام می گیرد :

1- پیشگیری 2- کوتر. 3- لیزر. 4- پیلینگ. 5- Make up می­باشد.

– تلانژکتازی در پا به علت بالا رفتن فشار هیدرواستاتیک در سیاهرگهاست که ظاهر شبیه به درخت کاج ساحلی (Maritime pine) و رنگ آن قرمز تا آبی است.

– بیماریهای چون لوپوس و اسکلرودرما، درماتومیوز و بعضی از نارسائی­های مادرزادی میتواند تلانژکتازی را ایجاد کند.

– تلانژکتازی عنکبوتی (Spider Telangectasis) در نیمه فوقانی بدن، گردن و صورت و بازوها دیده میشود. و اندازه آن 1 تا 5/1 سانتیمتر میباشد. معمولاً از نوع سرخرگ بوده که دارای یک مرکز و انشعابات متعدد میباشد. با فشار دادن در مرکز آن، انشعابات ناپدید میشود. در زیر لوپ پالس عروقی را میتوان دید و در 10 تا 20 درصد افراد نرمال دیده می شود. و در حالاتی مانند حاملگی (بالا بودن میزان استروژن) و بیماریهای کبدی تعداد آنها افزایش می­یابد.

· متاستاز : یک ضایعه خوش خیم دارای دیواره صاف و منظم و بدون چسبندگی به بافتهای اطراف می باشد که گاهی همواره با خون ریزی در مرکز و تخریب بافتهای مجاور و رشد سریع همراه است و گاهی از طریق جریان خون یا لنف انتشار میابد.

· کراتوز آفتابی (Solar keratosis) : معمولاً در افراد با پوست روشن و بالای 40 سال اتفاق می­افتد و در نتیجه تابش آفتاب ایجاد می­شود . محل ضایعه در نقاطی که بیشتر در معرض آفتاب قرار دارند مثل صورت و پشت دستها میباشد. شکل آن بصورت ضایعات خشک ، زبر و به رنگ صورتی تا قرمز همراه با سطح پوسته پوسته است. این ضایعه یک ضایعه پیش سرطانی محسوب میگردد و در صورت عدم درمان و پیشرفت به منطقه درم، تبدیل به سرطان سلول سنگفرشی (Squamous cell carcinoma) میشود. درمان آن تخریب ضایعه بوسیله فریز کردن یا پیلینگ کردن با 5-F.U است.

سرطان سلول سنگفرشی میتواند بدنبال کواتوز آفتابی و یا به یکباره در پوست نرمال ایجاد شود. این سرطان ناشی از تابش آفتاب بوده و در قسمتهایی که کمتر در دید هستند. مثل لبها و داخل دهان نیز دیده می­شوند. شکل ضایعه در مراحل اول بصورت یک لک تیره رنگ بوده که بعداً بصورت یک زخم درمی­آید و بهبود نمی­یابد.

· سلول سرطان بازال (Basal cell carcinoma) : در اثر تابش طولانی مدت به قسمتهایی که بیشتر در معرض نور هستند، مثل بینی، گوش، گردن ، دکولته و پشت ایجاد میگردد. معمولاً در افراد بالای 40 سال با پوست روشن بیشتر دیده میشود. متاستاز نمیدهد اما به بافتهای مجاور آسیب فراوان می­رساند. درمان آن جراحی و برداشتن تمام ضایعه است. شکل آن بصورت ضایعات کوچک، براق و برجسته و با رشد آرام است. و عروق خونی در وسط آن دیده می شود.

· خال معمولی : بتدریج و اکثراً در 20 سال اول زندگی ایجاد میشود. تنها 3 تا 4 درصد نوزادانی که متولد میشوند دارای خال هستند. افزایش تعداد خالها معمولاً تا سن 25 سالگی اتفاق می­افتد. خالها میتوانند صاف یا برجسته باشند. رنگ آنها از قهوه­ای روشن تا تیره متغیر است. دارای لبه منظم بوده و رنگ آن در تمام نقاط ثابت است. نامنظم شدن لبه خال، تغییرات رنگ، تغییر درشکل و تقارن، رشد سریع، خونریزی و ترشحات از خال میتواند علایم بدخیم شدن خال باشد و برای اطمینان باید به پزشک مراجعه نمود.

· ملانوم بدخیم : از سلولهای ملانوسیت منشأ گرفته و در افراد با پوست روشن بیشتر دیده میشود. احتمال ایجاد این سرطان در طول زندگی 1 درصد میباشد و در افرادی که در گذشته در معرض تابش شدید آفتاب قرار گرفته­اند (مثل آفتاب سوختگی در کودکان ) بیشتر دیده میشود. رنگ ضایعه قهوه­ای، سیاه یا آبی است. و شکل آن ضایعه­ای با لبه­های نامنظم می باشد (مرز بین پوست سالم و ناسالم مشخص نیست). رنگهای مختلف در یک ضایعه دیده میشود. گاهی پوست سالم را در وسط آن میتوان دید. از نظر شکل نیز نامتقارن است و معمولاً رشد سریعی دارد و در وسط آن خونریزی اتفاق می­افتد. درمان آن برداشتن کل ضایعه بصورت کامل در مراحل اولیه شکل گیری آن است.

· زگیل : دارای انواع متعدد بوده و علت ان ویروس HPV (HUMAN PAPILOMA VIRUS) است و انواع مختلف بیماری را ایجاد می­کند.

زگیل شایع (cmmon wart) معمولاً در کودکی بیشتر دیده میشود و به شکل پاپول مسطح با سطح خشن و پوسته پوسته و در اندازه­های کمتر از 1 میلیمتر تا بیش از 1 سانتی متر متغیر است.

زگیل کف پا به شکل پاپول براق کوچک بوده که بتدریج بزرگ و دارای سطح کراتوتیک میشود. و در افرادی که استخر میروند بیشتر دیده میشود و محل شایع آن کف پا است.

زگیل مسطح نیز در کودکان بیشتر دیده میشود گرچه در بزرگسالان نیز دیده میشود. شکل آن بصورت پاپولهای مسطح تا کمی برجسته که با سطح خشن و به رنگ صورتی تا قهوه­ای روشن یا خاکستری و به ابعاد 1 تا 5 میلیمتر میباشد. پشت دست ، ساق پا و صورت محلهای شایع آن است.

– درمان زگیل شامل : اسید سالیسیک، گلوتار آلدویید، فرمالین، TCA، تریتنوبین، کرایوتراپی ، کوتر، 5-FU و لیزر است.

Rate this post
نت های پیانو نت های ویولن نت های سنتور نت های گیتار

درباره‌ی Vahid Ezati

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *