آخرین خبرها

خواص گیاه دارویی کاکوتی

خواص گیاه دارویی کاکوتی “

کاکوتی (کهلیک اُتی)(Thymus vulgaris L) گیاهی از تیره نعنائیان است که کاربرد های غذایی و دارویی دارد و عطر آن نزدیک به آویشن و Oregano است.

این گیاه چند ساله است وبوته‌های آن پرپشت و ارتفاع آن بین 10 تا20 سانتی متر می‌باشد و دارای گل‌های صورتی است.

.jpg - خواص گیاه دارویی کاکوتی
خواص گیاه دارویی کاکوتی

نام گذاری

این گیاه گاهی آویشن نیز خوانده می شود و با آن هم خانواده است. در آذربایجان به آن کهلیک اُتی(Kəhlik oti) و یا ککلیک اوتی (Kəklik oti)(به معنای علف کبک) می‌گویند.یکی از تیره های این گیاه که در مناطق کوهستانی شمال خراسان به وفور یافت میشود آنوخ نام دارد(به زبان کردی(کرمانجی))

کاربرد خوراکی

این گیاه در نواحی کوهستانی ایران (بخصوص کردستان) به عنوان ادویه در غذاها کاربرد وسیعی دارد و عطر آن بسیار نزدیک به آویشن و Oregano و کمی هم شبیه به پونه است. در تهیه غذاهای ایتالیایی جایگزین بهتری نسبت به آویشن برای Oregano است. از برگ‌های خشک‌شده و خردشده کاکوتی به عنوان طعم‌دهنده در دوغ استفاده می‌شود و برخی از دوغ های بسته بندی شده در ایران این ادویه را دارند. چوپان‌ها و کوه نوردان تازه کاکوتی را جمع آوری می‌کنند و چای آن را نوشیدنی گوارایی می‌دانند.

خواص درمانی

گرم و خشک ضد باکتری خلط آور ضد سرما خوردگی و ضد عفونی کننده روده. کاکوتی که در گویش محلی خراسان به آن آنخ یا آنوخ گفته می‌شود دارای نام علمی Thymus vulgaris از خانواده Lamiaceae می‌باشد. Thymus که نام علمی آویشن می‌باشد نیز از خانواده Lamiaceae می‌باشد. هر چند اثرات این دو گیاه بسیار شبیه همدیگر می‌باشند. آویشن بیشتر در بیماریهای تنفسی استفاده می‌گردد ولی کاکوتی اغلب در درمان اختلالات گوارشی نظیر اسهال و دل پیچه کار برد دارد .

مواد لازم برای تهیه نوشیدنی کاکوتی

کاکوتی: 3 قاشق غذاخوری

عسل: 2 قاشق مرباخوری

آب جوش: 4 لیوان

طرز تهیه:

کاکوتی را به همراه آب جوش در قوری بریزید و آن را به مدت 30 دقیقه روی حرارت ملایم دم کنید. سپس دم کرده را در یک لیوان بزرگ بریزید. می توانید هنگام خوردن به آن مقداری عسل اضافه کنید.

این نوشیدنی بسیار خوش طعم و نشاط آور و برای رفع خستگی مناسب است. در ضمن ضدعفونی کننده خوبی است.

کاکوتی گیاهی از تیره نعنایان است. کاربرد غذایی و دارویی دارد. عطر آن نزدیک آویشن است. ارتفاع بوته های آن 50-20 سانتی متر می باشد. دارای گل های بنفش است.

در نواحی کوهستانی ایران می روید به عنوان ادویه در غذاها کاربرد دارد. عطر آن به پونه نیز نزدیک است. از برگ های خشک شده آن می توان در دوغ نیز استفاده کرد.

این گیاه گرم و خشک است. ضد باکتری – ضد سرماخوردگی – ضد عفونی کننده روده

آویشن بیشتر در بیماریهای تنفسی استفاده می گردد ولی کاکوتی اغلب در درمان اختلالات گوارشی نظیر اسهال و دل پیچه کاربرد دارد.

این دم کرده را به کسانیکه از بی خوابی رنج می برند بخصوص سالمندان توصیه می نمائیم.

همچنین این دم کرده برای رفع گرفتگی صدا بسیار نافذ است.

این دم کرده برای کودکان زیر 3 سال توصیه نمی گردد.

مصرف این دم کرده برای اشخاصی که به گل آویشن یا کاکوتی آلرژی دارند توصیه نمی شود.

Rate this post
نت های پیانو نت های ویولن نت های سنتور نت های گیتار

درباره‌ی Vahid Ezati

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *